Het kan gebeuren dat je als onderneming om welke reden dan ook van website wil veranderen. Misschien is je website verouderd en wilt je die actualiseren. Of misschien ben je gegroeid als onderneming  en voldoet de huidige website niet meer aan de vereisten, misschien haken je bezoekers te snel af omdat de site te langzaam is of misschien is je website gewoonweg aan een frisse look toe. Je besluit, tijd voor verandering!

Helaas is dat niet zo evident als het klinkt. Er zijn tal van factoren waarmee je rekening moet houden zodat het niet misgaat. En voorkomen is altijd beter dan genezen, toch? Jouw website is immers niet enkel een belangrijke touchpoint in de customer journey maar ook hét werktuig voor jouw online marketing-strategie. Niet het nieuwe design maar eerder de verbeteringen van de technische aspecten maken je website beter. Dus hoe ouderwets het ook mag klinken, “bezint eer ge begint”. 

Analyse

Als eerste stap is het belangrijk om een volledige analyse te maken van je website en die in kaart te brengen. Welke aspecten wil je zeker behouden, en welke wil je absoluut veranderen? Wat zullen de doelstellingen van je nieuwe site worden? Die sterktes vaststellen, pijnpunten blootleggen en doelstellingen bepalen, zijn een enorm leerrijk proces.

Duik daarbij zeker ook eens in je Google Analytics en analyseer de waarde van je huidige website. Misschien zijn er enkele pagina’s die veel beter presteren of converteren dan andere, of misschien is de content op bepaalde pagina’s heel belangrijk voor uw traffic. Maak hierbij ook een export van alle data van jouw huidige website. Het aantal pagina’s, de laadsnelheid, de opsplitsing van traffic per device, de bounce rate, de conversieratio, de gemiddelde tijd die een bezoeker doorbrengt op de website, via welke bronnen het verkeer op de website komt,.. Kortom alles wat je maar kan meten. Die zullen tenslotte als benchmark gebruikt worden bij de beoordeling van je nieuwe website. Enkel als de nieuwe site hoger scoort op deze aspecten dan de huidige kan je spreken van een betere site. 

Heb je nog geen Google Analytics gekoppeld aan je website, dan kan je zeker overwegen om van de gelegenheid gebruik te maken om daarmee te starten bij de lancering van je nieuwe website. Google Analytics stelt je in staat om insights te verwerven over hoe jouw bezoekers je website gebruiken.

Als je huidige website nog niet mobile responsive was, dan is het nu wel de ideale gelegenheid om dat te implementeren. Veel websites worden vaker bezocht via mobiel dan via laptop op desktop. Op die manier kan je jouw klanten ook mobiel een optimale gebruikerservaring bieden. Het al dan niet bezitten van een mobile friendly website wordt door Google als een belangrijke factor beschouwd bij het bepalen van je positie in de mobiele zoekresultaten. Is je website niet aangepast, dan scoor je lager. Dat kan een grote impact hebben op je site bezoeken, want hoe lager je rankt, hoe minder mensen doorklikken naar jouw site.

Search Engine Optimisation (SEO)

Héél belangrijk bij de lancering van een nieuwe website is het SEO-aspect. Helaas soms snel uit het oog verloren, nochtans uiterst cruciaal voor je vindbaarheid in Google.

Je oude site heeft waarschijnlijk al heel kostbaar organisch zoekverkeer opgebouwd en mooie posities verworven. Die zie je natuurlijk liever niet in een klap verdwijnen. Om je posities in Google te behouden, is het belangrijk om zowel voor, tijdens als na de overdracht rekening te houden met de vindbaarheid van al de geïndexeerde pagina’s van je website.

Begin ook nu met de huidige prestaties van je website te meten via een SEO-audit. Trek een Google analytics rapport en analyseer het bouncepercentage, de gemiddelde bezoeksduur, het aantal pagina’s per bezoek, de toplandingspagina’s en de verworven posities. Die dienen immers als maatstaf bij de evaluatie van je nieuwe website. Een nieuwe website is trouwens ook de uitgelezen kans om de SEO verder uit te bouwen. Maak hierbij een SEO-plan met een duidelijke structuur.

Enkele SEO-tips

 • Begin met een SEO-audit.
 • Vraag altijd toegang aan de webmaster tot de testomgeving van de nieuwe website. Dat zal je in staat stellen om tijdens het proces een oogje in het zeil te houden en tijdig bij te sturen indien nodig.
 • Verwittig externe sites die een verwijzing naar jouw website hebben om deze koppeling aan te passen met de nieuwe URL’s.
 • Update sitemap in Search Console zodat Google jouw site kan indexeren.
 • Voorzie 404-pagina’s van een sitemap. Hierdoor is de kans groot dat je een aanzienlijk deel van je ‘verloren traffic’ toch nog kan recuperen.
 • In plaats van productpagina’s te verwijderen van producten die je niet meer verkoopt, kan je deze pagina’s voorzien van een informatieve boodschap. Stel daarbij enkele gerelateerde of alternatieve producten voor. Hierdoor behoudt je dat aandeel organische traffic toch.
 • Vergeet zeker ook geen back-up te maken van je oude website.

Search Engine Advertising (SEA)

Een nieuwe website heeft ook enkele gevolgen voor je zoekcampagne. Zo zal de kwaliteitsscore van alle huidige zoekwoorden worden aangepast aan de hand van de nieuwe bestemmingspagina’s. Als je nieuwe content op je website aanbiedt en besluit te bieden op nieuwe zoekwoorden, zullen die automatisch starten met een kwaliteitsscore van 6/10. De kost per klik zal met andere woorden dus afhankelijk zijn met de kwaliteit van de nieuwe website. Hierbij speelt niet enkel de content een rol. Ook technische aspecten zoals de snelheid van het laden, de mogelijkheid om sitelink extensies te installeren,.. bepalen mee het kwaliteitsniveau.

Ook nu maak je best een rapport met alle belangrijke kerncijfers vooraleer je jouw nieuwe site lanceert. Belangrijk is hier te kijken naar de kwaliteitsscores, het niveau van impressies, gemiddelde positie, de kost per klik, de conversieratio,.. Als je een koppeling hebt met Google Analytics kan je ook enkele kwalitatieve parameters zoals het bouncepercentage, het aantal pagina’s per bezoek en de gemiddelde tijd op de pagina analyseren. Dit rapport kan je gebruiken als referentiepunt om het effect van jouw nieuwe website op jouw zoekcampagne te meten.

Zie je na enkele weken tijd hier grote verschillen of lossen de nieuwe prestaties niet helemaal de verwachtingen in, dan duik je best eens dieper in de data om uit te zoeken waar het misgaat. Vaak is dit een signaal dat er meer aan de hand is. Misschien converteert de nieuwe website minder omdat de conversiefunnel niet meer optimaal is of omdat er gewoonweg geen conversietag bijstaat.

Enkele SEA-tips

 • Maak een rapport met alle benchmarks voor de beoordeling van de nieuwe website. Als je Google Analytics nog niet gekoppeld hebt met je website, is dit het ideale moment. Vraag hierbij zeker admin level als je die zelf niet beheert. 
 • Controleer of alle landingspagina’s van jouw advertenties nog actief zijn en of die niet hier en daar niet veranderd zijn. Zoniet riskeer je dat je zoekverkeer op een foutpagina (404) terechtkomt, wat natuurlijk voor een slechte user experience zorgt. 
 • Vergeet zeker ook niet de URL’s van de actieve sitelinks te controleren. Die worden vaak over het hoofd gezien. 
 • Herbekijk alle actieve zoekwoorden. Zijn die nog steeds relevant in functie van de content op de landingspagina’s?
 • Controleer of alle remarketing-, conversie- en analytics tags overgeplaatst zijn en dat de inactieve tags verwijderd zijn. Die hebben geen nut meer. Inactieve of verkeerde tags verwijderen zorgt voor minder kans op foutjes in de toekomst. 
 • Surf naar https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ en doe een sitespeed test. Hier kan je zien hoe je website scoort en wat de werkpunten zijn.
 • Is de nieuwe website mobile responsive? Heel goed, maar vergeet niet jouw mobile bids aan te passen als je die hiervoor negatief gezet had.

Tagging

Aangezien de implementatie van tags een complex gegeven is dat enige technische kennis vereist, verzamel je best alle betrokken partijen rond de tafel zoals het agency-, marketing- en tech team zodat iedereen op de hoogte is van en kan anticiperen op komende veranderingen. Niets zo lastig als achteraf te merken dat er technische aspecten over het hoofd gezien werden die vermeden konden worden.

Bij de implementatie van een nieuwe website raad ik je daarbij aan om de Analytics code via Google Tag Manager te implementeren. Dit is een handige manier om alle losse stukjes tags (zoals bijvoorbeeld eventtracking, de Facebook pixel, Adservertags,.. ) te beheren in één handige container.

Enkele tips voor tagging

 • Creër in geen geval een nieuw account in Google Analytics. 
 • Controleer of alle tags (remarketing-, conversie- en of analyticstag) correct geïmplementeerd zijn.
 • Verwijder bij dit proces zeker ook de oude en inactieve tags zodat je weer met een propere lei kan herbeginnen. 
 • De events die je in Google Analytics gecreërd hebt, zal je hoogtstwaarschijnlijk opnieuw moeten aanmaken. Events meten hoeveel mensen er op een specifieke knop geklikt hebben). Nieuwe pagina’s betekenen nieuwe audiences die aangemaakt of vervangen moeten worden in Google Analytics. Hou je zeker niet in bij het segmenteren van audiences. Enige creativiteit kan zeker geen kwaad. 
 • Herbekijk alle aangemaakte goals in Google Analytics. Maak de nodige veranderingen en evalueer of je nieuwe doelstellingen kan meten.